On siellä taustalla muutakin…

Eilisellä metsäkävelyllä koiran kanssa mies sanoi: ”tämä tuntuu oikealta päätökseltä, siis koko tämä mökillemuutto ja se. Niinkuin sydämmessä oikealta”.

Nyt kun asiaa miettii niin kyllä, tämä on luonnollinen jatkumo sille kaikelle mitä olemme jo tehneet ja mitä ajattelemme ja mitä haluaisimme tehdä. Yksi iso asia on ruoka. Eettisestä, ekologisesta ja terveydellisestä näkökulmasta.

Käytämme suhteellisen paljon rahaa ruokaan joka viikko. Tarkkaa laskutoimitusta emme ole suorittaneet, mutta viikossa rahaa menee arviolta 150-200 euroa. Voisimme varmasti selvitä huomattavasti pienemmällä summalla, mutta se on valintakysymys. Ostamme kaiken luomuna mitä löytyy. Lisäksi suosimme kotimasita niillä tuotteilla joilla se on mahdollista. Emme osta eineksiä vaan valmistamme ruokamme mahdollisimman hyvistä raaka-aineista itse. Koska syömme kasvispohjaista ruokaa, vihanneksia ja hedelmiä kuluu paljon. Vaikka pyrimme suosimaan sesonkituotteita ekologisuutta ajatellen, hintaa kertyy kuitenkin kun kyse on luomusta. Liha ja maitotuotteet olisivat varmasti halvempia, mutta eivät kuulu ruokavalioomme. Toisaalta vihanneksia, marjoja ja hedelmiä olisi suhteellisen helppo viljellä itse. Lääniä mökillä löytyy, tarvitaan vain aikaa, ja sitä voisi kohta olla tarjolla!

Rahankulutuksen lisäksi mietityttää hiilijalanjälki joka ruokailutottumuksistamme syntyy. Mitä järkeä on pakata perunoita muovipussiin, kuljettaa niitä ympäri suomenmaata jonka jälkeen me vielä huristelemme autolla kauppaan hakemaan niitä, kun pienellä vaivalla voisimme viljellä niitä omassa pihassa! Sama koskee melkein kaikkia kotimaisia vihanneksia! Mökiltä löytyy sitä paitsi iso hieno maakellari, jossa juuresten säilyttäminen talvellakin onnistuu. Ja tuoreiden vihannesten lisäksi voi tehdä hapanvihanneksia, hapankaalia, voi kuivattaa yrttejä ja käyttää näitä sitten kasvukauden ulkopuolella. Ja kun viljelee itse, tietää mitä syö!

Puutarhointi ei ole minulle mitenkään uutta tai tuntematonta. Isälläni on aina ollut puutarha, niin kauan kuin muistan. Herkullisen luomu-ruoan lisäksi siellä on aina kasvanut paljon kukkia, jotka kaunistuttavat maisemaa entisestään. Itsekkin olen harrastanut puutarhaa aina niin paljon kuin on ollut aikaa. No, viimevuosina siis todella vähän…

Hevosten avulla maanmuokkaustyöt onnistuvat lisäksi aika helposti isommallakin alalla. Äestäminen käy näppärästi ja jälki on paljon parempaa kuin traktorin perässä, lisäksi hevosen käyttämisessä on se etu, että maa pakkautuu paljon vähemmän kuin isojen koneiden painon alla. Kiitos siitä on nähtävissä suoraan sadossa!

Kyntäminen on raskain ja vaikein homma sekä hevoselle että ohjastajalle. Sitä en ole vielä hevosilla kokeillut, tähän asti se on hoitunut traktorin ja talikon avulla. Mutta sikojen käyttäminen kyntäjinä olisi varmasti erittäin tehokasta, kun ne torjuvat samalla rikkaruohoa syömällä esimerkiksi juolavehnän ja ohdakkeiden juuristoa. Eläinten lanta talvikaudelta on lisäksi oivaa lannoitetta pelloille ja mahdollistaa myös typpeä enemmän vaativien kasvien kasvattamisen. Eläinlannalla on lisäksi humusta lisäävä vaikutus meidän kovinkin savisilla pelloillamme.

Viljelemisellä omavaraisuusastetta siis voisi tuntuvasti nostaa, mikä myöskin tuntuisi hyvältä. Ja ehkä jatkossa voisi riittää tuotteita jopa myytäväksi asti.. !

No, kevättä odotellessa saa tyytyä versoihin ikkunalaudalla! Helppo, kätevä, ja halpa (sekä ekologinen) tapa saada aineksia vihersmoothieen talvisaikaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *